MAIDON TAKANA: Yyteri ja Uma uusimpia lehmien eliittikerholaisia Satakunnassa

Lehmillä on olemassa oma eliittikerhonsa. Kyseessä ovat satatonnarit. 100-tonnin kantakirjaluokkaan on jälleen kesän aikana merkattu myös uusia satakuntalaisia lehmiä. Kokemäkeläinen Uma kirjattiin kesäkuussa ja Eurassa asustava Yyteri heinäkuussa.

Satatonnareita on Suomessa yhteensä noin 700. Satatonnarit ovat lehmiä, jotka ovat tuottaneet elinaikanaan 100 000 litraa maitoa. Jotkut lehmät saavuttavat rajan jo 10 vuoden iässä. Keskimäärin lehmä ehtii tuottaa elinaikanaan noin 25 000 litraa maitoa.

Toinen satatonnari Hakalan tilalla

Lypsytilallisille, Hakalan Juhalle ja Marjutille, Yyterin saavutus oli upea. Kyseessä oli toinen 100-tonnari heidän tilallaan. Jo edesmennyt Pirre saavutti lähes 150 000 litran elinikäistuotoksen ja nyt Yyteri jatkaa Pirren viitoittamalla tiellä.

Pirre oli Hakalan tilan oma kasvatti, mutta sitä vastoin Yyterin taival  tilalla alkoi vuonna 2007. Hakalassa virisi suunnitelmat navetan laajentamista ja Marjut laittoi välittäjälle tietoa, että jos on hyviä välitysvasikoita tarjolla, he ostaisivat mieluusti. Sastamalasta tuli neljä välitysvasikkaa, ja Yyteri oli yksi näistä.

Erakkoluonteinen Yyteri ei erityisesti välitä ihmisistä. Se tykkää olla mieluummin lehmäkavereiden kanssa. Kuvaushetkellä Yyterin ilme olikin enemmän yrmeä, olihan se erotettu kuvauksen ajaksi kavereistaan.

yyteri1_p

Väinö Hakala tekee sujuvasti yhteistyötä Uman kanssa.

yyteri2_p

Yyteri sai Hakalan tilan lomittajilta lahjaksi upean, nimikoidun riimun.

Rantateemalla nimetyt lehmät jatkavat Yyterin sukua

Yyteri on tällä hetkellä Hakalan tilan vanhin lehmä. Yyteri onkin kestävää sukua, joka ei paljoa sairastele. Lisäksi lehmät ovat hyviä lypsäjiä. Iäkkään Yyterin veri virtaakin jo useammassa sukupolvessa.  Muun muassa Iittala, Muurla, Jamaica, Mallorca, Loimaa, Jazz, Laatokka ja Naantali ovat elossa ja vievät Yyterin sukua eteenpäin. Ja onhan siellä Yyterin vatsassa kasvamassa jälleen uusi, toivottavasti tuleva satatonnari. Syyskuussa odotetaan vasikkaa syntyväksi, sillä Yyteri on siemennetty Master-nimisellä sonnilla.  Nimeksi vasikalle on jo etukäteen mietitty Outooria.

– Arki meillä jatkuu normaalisti. Toivottavasti lehmät pysyvät terveinä ja saamme tuotettua lisää maitoa. Yyterin kohdalla olemme tarkkoina. Ikää kun tulee, on poikiminen aina oma juttunsa. Täytyy olla tarkkana, että kaikki menee hyvin ja Yyteri saa tarpeeksi energiaa, kertoo Marjut.

Sitkeä Uma odottaa vasikkaa 10. kerran

Kokemäellä, Haapahuhdan tilalla, sitä vastoin on juhlittu ensimmäistä satatonnaria. Tilan oma kasvatti Umalla 100-tonnin raja rikkoutui 11-vuotiaana yhdeksäntenä tuotosvuotena. Uma on kiltti ihmisille, mutta muut lehmät kunnioittavat sitä sen sarvien vuoksi. Sirpa Haapahuhdan mukaan Uman jalostuseläinarvo ei ole kovin suuri, mutta se tulee helposti tiineeksi ja on sitkeä sekä hyvä lehmä.

Umalla on yhdeksän jälkeläistä ja lisää on toivottavasti tulossa, sillä Uma on siemennetty helmikuussa.

Tiineyden loppupuolella lehmät laitetaan umpeen eli niitä ei enää lypsetä lopputiineyden aikana. Maidontuotanto on runsaimmillaan heti poikimisen jälkeen, saamme varmasti pian taas nauttia myös Uman ja Yyterin maidosta tehtyjä Satamaidon maitotuotteita.

uma

Satatonnarijuhlissa Uma edusti kukkaseppele kaulassa.


Julkaistu 5.9.2017

Kerro kavereille: