Lapset tutustumassa maitotilan elämään

Välilän tilalla, Säkylän Voitoisten kylässä, riitti vilinää, kun Kepolan koulun alaluokkalaiset ja eskarilaiset kävivät tutustumassa Satamaidon tuottajatilan ja lehmien elämään.
Vuosituhannen vaihteesta asti kotitilaansa isännöinyt Jani Välilä puolisonsa Jaana Järvisen kanssa olivat iloisia pienistä vieraista.
– On tärkeää, että lapset pääsevät tutustumaan tilaan ja eläimiin, jotta he eivät vieraantuisi täysin eläimistä ja maaseudusta. Lisäksi normaaliarkikin rikkoontuu mukavasti tämän seurauksena, Jaana toteaa.

Jaana Järvinen ja Jani Välilä vastaanottivat iloisina lapset vierailulle tilalleen.

80 lehmää ja erilaista ruokintaa

Lasten vierailu oli osa heidän monialaista oppimiskokonaisuuttaan, minkä aiheena tänä vuonna Kepolan koulussa oli Köyliön kylät. Pienet esikoululaiset ja koululaiset kävivät aiheen tiimoilta kylillä tutustumassa eri kohteisiin. Mutta mitä he sitten oppivat Välilän tilalla?

Lapsista osa oli innoissaan, osa selkeästi ujosteli lehmiä ja osaa lehmät huvittivat. Kännyköiden kamerat olivat kovassa käytössä, kun lapset halusivat itsensä ikuistettavaksi lehmän kanssa. Kaiken kaikkiaan tilalla oli ihmeteltävää 80 lehmän verran. Suurimman huomion tuntuivat kuitenkin saavan vasikat. Ne tietysti olivat suloisia, ja nuorin niistä vain parin päivän ikäinen.

Lisäksi lapsille esiteltiin, mitä lehmät syövät. Ja siinä tulikin esille tilan erikoisuus, sillä Välilän tila ainoana Satakunnassa ruokkii lehmiään maissilla. Maissiruokinta juontaa juurensa Satamaito 10 000 -hankkeesta, joka alkoi vuonna 2016. Hankkeen tavoitteena oli muun muassa laajentaa maissinviljelyä ja maissin käyttöä lehmien ruokinnassa.

Hankkeen myötä ensimmäinen maissinviljelykoe suoritettiin Välilän tilalla 7,5 hehtaarin alueella. Tämän kokeilun jälkeen seuraavana vuonna maissin viljelyala nousi 13 hehtaariin, ja nyt maissia viljeltiin jo 18 hehtaarin verran.
– Olen ollut hyvin tyytyväinen valintaani maissinviljelyn suhteen. Sen myötä olemme siirtyneet nurmisäilörehusta maissisäilörehuun. Näin saadaan myös maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet paremmiksi unohtamatta sitä, että alueemme maalaji soveltuu erinomaisesti maissin viljelyyn, summaa Jani.

Lisäksi lapsille esiteltiin tietysti tilan kalustoa ja puhuttiin maissinviljelystä sekä maidosta. Tämän vierailun myötä tietää nyt siis jokainen Kepolan koulun oppilas ja eskarilainen, mistä se oikea maito oikein tulee.


Julkaistu 23.10.2018

Kerro kavereille: