MAIDON TAKANA: Tuottajamyynti on nimensä mukaisesti maitotilojen oma kauppa

Kävellessä Hallituskatua Satamaidon toimiston ikkunoiden ja ravintola Buccon sisäänkäynnin ohitse, voi silmiin osua Satamaidon sisäpihalla kyltti, jossa lukee Tuottajapalvelu. Ison kyltin alapuolella on ovi, jossa on pienempi Tuottajamyynti-kyltti. Koska palvelu ei ole avoinna julkisesti, harva on päässyt näkemään, mitä oven takaa löytyy.

tuottajapalvelu1

Hallituskadulla, Buccon ravintolan kulmalla, saattaa silmiin osua Tuottajapalvelu-kyltti.

Tuottajapalveluihin kuuluvaa tuottajamyyntiä on Satamaidolla ollut jo vuosikymmeniä. Tuottajamyynnin hyllyt ovat täynnä laatikoita, tuubeja, purkkeja ja kaikkea muuta, sillä tuottajapalvelun kautta myydään maitotilallisille tilojen kulutustavaroita sekä meijerin omia maitotuotteita. Hyllyiltä löytyy muun muassa siiviläsukkaa, solutestiä, nännikumeja, pesuharjoja ja maitosuodattimia sekä eläinten hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja rehuja. Tämän hetken sesonkituotteita on jokaisen kesän tapaan kärpästuotteet ja suojakertoimiset voiteet. Tilojen toiveita ja tarpeita kuunnellaan tarkasti ja nyt on valikoimiin tullut myös Lely-roboteille tuotteita.

tuottajamyynti3

Tuottajamyynnin hyllyt notkuvat maitotilallisille tarpeellisia tuotteita.

Puhelin on tärkeä osa tuottajamyynnissä työskentelevän Satu Väreen (23) työpäivää. Puhelin soi tasaiseen tahtiin päivän mittaan, ajoittain todella tiheästikin. Kaikista kiireisimmät ajat tuottajamyynnissä on kuitenkin ennen juhlapyhiä. Osa tilauksista tulee sähköisesti netin kautta ja lisäksi tilauslistoja palautuu Satulle myös maitoauton mukana. Puhelut koskevat tilausten lisäksi palautetta tuotteista tai palvelusta. Näihinkin puheluihin Satu vastaa jo tottuneesti.

Maitokuskista meijerin palkkalistoille

Satu on tullut ensimmäisen kerran meijerin tontille töihin viitisen vuotta sitten . Tällöin hän tuli työharjoitteluun Laitilan Ilkan kuljetusyritykseen. Työharjoittelu kului lähinnä maitoautolla keräilykierroksilla mukana  ollessa. Kesätyö harjoittelun jälkeen sujui lähinnä siirtoajoa tehden. Valmistuttuaan yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi Satu ajoi satakuntalaisia teitä parin vuoden ajan keräten maitoa tiloilta.

Kaksi vuotta sitten vapun jälkeen Satu siirtyi meijerin palkkalistoille ja tuottajamyyntiin töihin. Aluksi muutama kuukausi kului lisäksi maitoauton ratissa, kunnes Satu keskittyi pelkästään tuottajamyynnin tehtäviin.

– Oli helppo vaihtaa Satamaidolle tuottajamyyntiin, koska tiesin, että saan tehdä edelleen poikien (lue entisten työkavereiden) kanssa  töitä ja näemme päivittäin, Satu summaa alkutaivalta.

tuottajamyynti4

Satu pakkaa tottuneesti tuotteita.

Tuottajalähtöistä työtä

Satun työhön kuuluu myyntiin liittyvät kirjanpitotyöt. Lisäksi hän huolehtii, että tavaraa riittää hyllyissä ja tilaa niitä lisää tarpeen mukaan. Tavarat puretaan lavoilta ja järjestetään asianmukaisesti. Tuotosseurannan näytteet muilta meijereiltä kulkevat myös Satun käsien läpi. Satu huolehtii meijerin omat tuottajakirjeet jakeluun ja on täten tärkeä linkki Satamaidon ja tuottajatiedotuksen välillä. Kaikki tilatut tuotteet kulkevat pääsääntöisesti Satun käsien kautta, sillä hän pakkaa tilatut tuotteet maitoautokuskeille reiteittäin ja huolehtii, että kaikki on tilauksessa mukana.

tuottajamyynti2

Satu vastailee tiheästi soivaan puhelimeen hymyssä suin.

– Tuottajien kanssa on kiva tehdä töitä. On hienoa, että tuottajat osaavat sanoa avoimesti palvelunlaadusta. Ja minä yritän tietysti parhaani mukaan heti kehittää toimintaa palautteen pohjalta, hymyilevä Satu kertoo.


Julkaistu 3.8.2017

Kerro kavereille: