Vastuullisesti tuotettu maito maistuu paremmalta -
siksi Satamaito.

Maidontuotannossa eläinten hyvinvointi on tärkeää. Vain hyvinvoiva, terve lehmä tuottaa hyvälaatuista maitoa. Vastuullinen maidontuotanto on edellytys sille, että lehmät voivat hyvin ja maidontuottajat pärjäävät.

Lehmien hyvinvointi tarkassa seurannassa

Satamaitolaisista tuottajatiloista 100 % kanssa on solmittu laatusopimukset, joissa lehmien hyvinvointi on tuotu esille yhtenä osana sopimusta. Laatusopimuksen lisäksi valtaosa satamaitolaisista tiloista kuuluu nautojen terveydenhuoltorekisteriin. Terveydenhuoltoeläinlääkäri käy rekisteriin kuuluvilla maitotiloilla arvioimassa karjan hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä tekijöitä. Maidontuotannossa eläinten hyvinvointi vaikuttaa keskeisesti tuottavuuteen ja kannattavuuteen.

Vastuullisuus

Lehmien elinolosuhteiden parantuminen on osaltaan vaikuttanut siihen, että keskituotos on noussut. Osa noususta selittyy elinolosuhteiden parantumisella, osa sillä, että rehun laatu on parantunut ja tilakoko on kasvanut. Satamaidon tuottajatiloilla lehmät syövät gmo–vapaata rehua.

Maitotiloilla tehtävästä hyvästä työstä johtuen suomalaiset lehmät ovat terveitä. Suomessa antibiootteja annetaan vain eläinlääkärin määräyksestä, ei koskaan ennaltaehkäisevästi kuten monissa maissa tehdään.

Maitoa pihattonavetoista

Kesäinen laiduntaminen ja ulkona jaloittelu edistävät lehmien hyvinvointia. Parsinavetoissa asustavien lehmien lakisääteinen ulkoilumäärä on vähintään 60 päivää kesäaikana. Luomumaidon tuotannossa ulkoilun vähimmäismäärä on 90 päivää. Pihattonavetoissa ulkoilu riippuu paljon lehmän omasta aktiivisuudesta.

Kaikki uudet satamaitolaisten tuottajien navetat rakennetaan pihattonavetoiksi, joissa ulkoilu ja lehmien liikkuminen on huomioitu suunnitteluvaiheessa. Tällä hetkellä Satamaidon vastaanottamasta maidosta pihattonavetoissa lypsetyn maidon määrä kasvaa koko ajan.

Lehmän hyvinvointiin vaikuttavat päivittäiset työt ja elinolosuhteet. Lehmän vuorokaudesta puolet kuuluu lepäilyyn ja märehtimiseen, loppuajan se syö ja käy lypsyllä. Turvallinen kuiva makuupaikka, ravitseva ruoka ja juoma sekä eläimen ja navetan puhtaanapito vaikuttavat lehmän hyvinvointiin.

Uusi meijeri tärkeä askel kohti tulevaisuutta

Satamaidon kaikki maitotuotteet valmistetaan nyt uudessa, huhtikuussa 2018 tuotannon aloittaneessa Ulvilan meijerissä. Uudessa yksikössä on aiempaan verrattuna kaksinkertaiset tilat, jotka mahdollistavat liiketoiminnan laajentamisen ja tuovat tehokkuutta tuotantoon.

Tarjoamme työtä runsaalle sadalle henkilölle meijerissä, varastoinnissa ja kuljetuksissa sekä teemme yhteistyötä 150 satamaitolaisen maidontuottajan kanssa Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Uudet tilat mahdollistavat tuotannon kasvattamisen ja näin ollen Satamaito toivottaa myös kaikki uudet tuottajat tervetulleiksi mukaan Osuuskuntaan.

Satamaito Ulvila ilmakuva


Ajankohtaista

10.12.2018 Maitotuotteiden terveysvaikutukset ympäristökysymysten ohella pinnalla ruokakeskusteluissa

60 vuotta sitten Suomessa juotiin yli 350 litraa maitoa ja syötiin muutama kilo juustoa. Viime vuonna maitoa juotiin

Lue lisää >

1.11.2018 Maitokaakao on edullinen vaihtoehto palautumisjuomaksi

Maitokaakaon nauttiminen harjoituksen jälkeen näyttäisi olevan hyödyllistä verrattuna verrokkijuomiin ja juomiin, jotka sisälsivät hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa. Näin

Lue lisää >