Elokuussa herkutellaan mustikkapiirakalla
Nyt on mustikka-aika ja mustikkapiirakan teemakuukausi. Ohjeita on erilaisia, mutta monen kanssa maistuu maito, vaniljakastike tai vaikka vaniljajäätelö.
Mummon mustikkapiirakan kermaviili mehevöittää leivonnaisen herkulliseksi. Pullapohjainen mustikkapiirakka taas on herkullisimmillaan kylmän maitolasillisen kyydittämänä.
Erilaisista ohjeista voi valita helppoja ja nopeita, mutkikkaampia ja hitaampia, perinteisiä ja uusia makuja. Esimerkiksi mustikkakukko on vanha perinneruoka, mikä maistuu edelleen herkulliselta ja on nopea ja helppo valmistaa. Ohran, rukiin ja mustikan aromit yhdistävä leivonnainen on parhaimmillaan lämpimänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
Mummon mustikkapiirakka
Taikina:
125 g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
8 dl mustikoita
1 prk kermaviiliä
1 muna
0,5 dl sokeria
- Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon.
- Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan maidon kanssa. Taputtele voideltuun pyöreään piirakkavuokana (halk. n. 28 cm).
- Sekoita kermaviili, muna ja sokeri. Levitä mustikat piirakkapohjalle ja peitä kermaviiliseoksella.
- Kypsennä 200 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti kylmän maidon kanssa.
Kuva: Mummon mustikkapiirakka. Maito ja Terveys ry
Lisätietoja:
Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi
Julkaistu 23.8.2017