MAIDON TAKANA: Sukupolvenvaihdoksen myötä nuoret pojat isänniksi

Siikaisten Otamoilla, Vanhatalo Holsteinilla, elettiin kesäkuussa 2017 muutosten aikaa. Sukupolvenvaihdoksen myötä reippaan 100 lypsylehmän tilan isänniksi tulivat Heikki (22) ja Juho (25). Tila on perustettu 1662 ja nyt nuoret pojat ovat 13. sukupolvi tilan isäntinä. – Oli itsestään selvyys, että tilanpitoa jatketaan. Ennen armeijaa valkeni, että jatketaan kahdestaan Juhon kanssa, Heikki kertoo. Tosin tällä hetkellä äiti, Sari, on vielä apuna päivittäisissä töissä kahden ulkopuolisen työntekijän lisäksi.

Poikien mukaan kädenvääntöä asioista ei ole ollut. He kokevat vahvuutensa olevan samanlaisia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun nykyisen navetan muutokset robottinavetaksi valmistuu, pojat arvelevat töiden jakoa tapahtuvan enemmän. Tavoitteena onkin, että jo ensi vuoden aikana lehmät lypsettäisiin ainakin osittain robotilla. Tällöin muutosta arkeen on jälleen luvassa, sillä tällä hetkellä lehmät lypsetään kolmesti päivässä lypsyasemalla.P_vanhatalot

Vanhatalon veljekset, Heikki ja Juho, tarkistamassa lehmien kuntoa.

– Kovasti jo odotamme robottilypsyä tilallemme. Tällöin pystymme keskittymään eläimiin entistä paremmin yksilöllisesti ja saamme enemmän tietoa yksilökohtaisesti. Tällöin muutokset huomataan nopeammin ja tätä kautta karja pysyy terveempänä. Karja pääsee myös lypsylle koska haluaa, valottaa Sari Vanhatalo tulevaisuuden näkymiä.

p_vanhatalo2

Vanhatalon tilan juuret ovat 1600-luvulla.

Jalostustoiminnasta kysyminen saa pojat innostumaan.  – Rakenne ja tuotos, siinä kaksi tärkeää ja toisiinsa liittyvää asiaa. Lähtökohtana on hyvä rakenne, joka takaa hyvän maidontuotannon, Juho kertoo. Vanhatalon naudat ovatkin niittäneet kunniaa valtakunnallisissa näyttelyissä. Tämän vuoden Farmarissa sujui erinomaisesti. Vanhatilojen hieho valittiin parhaaksi hiehoksi, kolme lehmää voitti jokainen luokkansa. Näistä yksi sai kunniamaininnan, toinen valittiin vara Championiksi ja kolmas Grand Championiksi. Heidät palkittiin myös parhaina kasvattajina sekä hiehoilla että lehmillä. Paremmin ei siis voisi mennä. Poikien harmiksi Suomessa ei ole nykyisin kuin kaksi näyttelyä vuosittain. Ulkomaan näyttelyt ovat tulevaisuudessa haaveissa, mutta se tie ei olisi helppo, ellei sitten jättäisi eläimiä pysyvästi ulkomaille. Nähtäväksi jää nähdäänkö Vanhatalon Holsteinit ja nuoret isännät ulkomaiden näyttelykentillä. Se ainakin on varmaa, että jalostus rakenteen ja sitä kautta entistä terveemmän karjan eteen jatkuu Siikaisissa.

”Maidon takana on artikkelisarja, jossa julkaistaan esittelyjä muun muassa Satamaidon henkilöstöstä, tuottajatiloista ja eläimistä Satamaidon maitotuotteiden takana.”

 


Julkaistu 26.8.2017

Kerro kavereille: