Maito ja maitovalmisteet – hyvä vai paha?

Maito ja maitovalmisteet edistävät ravitsemussuositusten toteutumista ja voivat suojata yleisiltä kroonisilta sairauksilta. Sen sijaan hyvin vähän haittavaikutuksia on raportoitu.

Näin totesivat mm. tanskalaiset tutkijat tieteellisessä katsausartikkelissa, jossa arvioitiin meta-analyysien pohjalta maidon ja maitovalmisteiden vaikutuksia lihavuuden, tyypin 2 diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, osteoporoosin, syövän ja kokonaiskuolleisuuden riskiin.

Maidosta on suojaa moneen

Maito ja maitovalmisteet ovat yhteydessä vähäisempään lihavuuden riskiin lapsilla. Aikuisilla maitovalmisteiden käyttö voi helpottaa painonlaskua ja parantaa kehon koostumusta energiarajoituksen aikana.

Tyypin 2 diabetesriskiin maidolla ja maitovalmisteilla ei joko ole vaikutusta tai vaikutus on hienoisesti myönteinen. Sen sijaan hapanmaitovalmisteet, kuten jogurtti, vähentävät diabetesriskiä kasvavan tieteellisen näytön mukaan.

Maidon ja maitovalmisteiden käyttö ei lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Verenpaineen ja aivohalvauksen riskiin maitovalmisteilla voi olla jopa suojaava vaikutus.

Maidolla ja maitovalmisteilla on suotuisa vaikutus luuston mineraalitiheyteen lapsilla ja nuorilla, mutta näyttö luuston terveyteen aikuisena tai ikääntyneenä on rajattua.

Syöpien osalta uusimpien meta-analyysien mukaan maito ja maitovalmisteet todennäköisesti suojaavat paksu- ja peräsuolen, virtsarakon, maha- ja rintasyöviltä. Maitovalmisteilla ei näytä olevan yhteyttä haimasyövän, munasarjasyövän eikä keuhkosyövän riskiin, kun taas yhteys eturauhassyövän riskiin on epäjohdonmukainen.

Kokonaiskuolleisuuteen maidolla ja maitovalmisteilla ei näytä olevan yhteyttä lainkaan.

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa maitoa ja muita nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan viisi desilitraa päivässä ja lisäksi 2-3 viipaletta juustoa.

blobid_1505395371919

Kuva: Päivän maitovalmisteet. Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido

Lähteet:

Kongerslev Thorning ym. Milk and dairy products: good or bad dor human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food & Nutr Research 2016,60:32527 – http://dx.doi.org/10.3402/fnr.v60.32527

Terveyttä ruuasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. https://www.evira.fi/globalassets/vrn/pdf/ravitsemussuositukset_terveytta-ruoasta_2014_fi_web_v4.pdf

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi


Julkaistu 9.9.2017

Kerro kavereille: