Maailma juhlii koulumaitoa huomenna

Maitolähettiläs viettää päivää vanhassa koulussaan

– Kannustan kaikkia koululaisia tarttumaan maitolasiin koululounaalla, vinkkaa Maitolähettiläs Katri Rantanen.

– Huomenna on kansainvälinen koulumaitopäivä. Silloin koulumaitoa juhlistetaan maailmanlaajuisesti.

Meillä Suomessa Maito ja Terveys ry on lähettänyt alakouluihin hauskat eläinaiheiset julisteet. Toisessa pöllö toteaa: ”Ei pöllömpi tapa juoda proteiinia” ja toisessa susi huikkaa: ”Juo tai menee maidon vitamiinit hukkaan”. Eläinaihe noudattelee edellisten vuosien teemaa.

Maitolähettiläs palaa vanhaan kouluunsa

Maitolähettiläs viettää koulumaitopäivää Pähkinärinteen koulussa Vantaalla, jossa hän itsekin aloitti ala-asteen lapsena.

– Siellä on meneillään monialainen oppimiskokonaisuus -viikko teemalla Suomi 100 ennen ja nyt-teemalla. Koulun 3-4-luokkalaiset tarkastelevat Suomea ja suomalaisia tunnusmerkkejä. Osallistun itse Meidän maito-teemaan, Katri kertoo ja jatkaa:

– Maidolla ja maitovalmisteiden käytöllä on Suomessa pitkä historia. Siitä kertoo jo se, että useimmilla suomalaisilla laktoosia pilkkova laktaasigeeni toimii myös aikuisena. Maito ja maitovalmisteet kuuluvat perinteisesti ruokapöytään ja ovat olleet erityisen tärkeitä aikoina, jolloin ei ollut saatavilla yhtä ravinteikasta ruokaa kuin nyt. Maidon merkitystä ei kannata väheksyä nykyäänkään, koska maidosta saa monia ravintoaineita, joita muuten voi olla hankala saada riittävästi esimerkiksi kalsiumia, D-vitamiinia ja jodia.

Maito ja Terveys ry kannustaa kouluja juhlistamaan kansainvälistä koulumaitopäivää paitsi uusin julistein, myös tarjoamalla jälkiruuaksi esimerkiksi maitokaakaota ja pullaa tai jäätelöä.

– Koulumaitopäivän viikolla vierailen monessa koulussa. Suomessahan koulumaitopäivä on jokaisena koulupäivänä, Katri muistuttaa.

FAO viestii Kansainvälisestä koulumaitopäivästä

Tänä vuonna FAO:n koordinoimaa päivää vietetään 18. kertaa ympäri maailmaa keskiviikkona 27.9. Päivän tarkoituksena on muistuttaa maidon merkityksestä lasten ravitsemukselle. FAO tiedottaa päivän tapahtumista eri maissa sivuillaan.

Katri Rantanen

Maitolähettiläs 2017 Katri Rantanen kannustaa koululaisia maidon juontiin myös koululounaalla. Kuvaaja Leena Markkanen.

juliste

Koulumaitopäivän julisteet (pdf)

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry

Maitolähettiläs Katri Rantanen, puh. 045 841 5155 tai maitolahettilas(at)meiliboxi.fi

ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi

Koulumaitopäivästä maailmalla: http://www.fao.org/economic/est/est-commodities/dairy/school-milk/16th-world-school-milk-day-wsmd/en/


Julkaistu 15.9.2017

Kerro kavereille: