MAIDON TAKANA: Hyvinvointi etusijalla

Kello on kuusi aamulla ja syksy on selvästi tuloillaan, sillä ilma on selkeästi jo viileä. Merikarvialla, Leppijärventien varressa, Mäkelän tilan uudessa pihattonavetassa on jo valot päällä. Kaikki on vielä rauhallista ja levollista. Kahvikeitin on jo hoitanut joka-aamuisen tehtävänsä ja lypsyaamu alkaa jälleen kahvikupin ääressä.

– Tämä on myös sitä meidän omasta hyvinvoinnista huolehtimista, naurahtaa talon isäntä Kari Mäkelä.

Mäkelän tilan mottona onkin se, että he ovat panostaneet sekä eläinten että itsensä hyvinvointiin.

– Kun myös me voimme hyvin, jaksamme pitää eläimistä hyvää huolta, jatkaa tilan emäntä, Seija Latva, jouhevasti Karin puhetta.

Helmikuussa valmistunut, 2600 neliömetrin pihattonavetta on suunniteltu nimenomaan hyvinvointiasioita silmällä pitäen. Ruumiillinen työ on minimoitu. Esimerkiksi rehun jako tapahtuu koneella eikä kuivitusta tarvitse hoitaa käsin.

– Työergonomiaan kiinnitettiin paljon huomiota. Muun muassa asemalle kulku on helppoa, kun lypsyasema suunniteltiin huolellisesti, kertoo Seija.

lypsy

Valoisat tilat ja hyvin suunniteltu kokonaisuus vaikuttaa työhyvinvointiin.

Väljyyttä, valoisuutta ja hyvää oloa

Kari ja Seija nauttivat työskentelystä uusissa, ajanmukaisissa tiloissa, joissa muun muassa valaistus on ensiluokkaista. Ja niin nauttivat myös lehmät uudesta kodistaan.

– Eläimillä on nyt tilaa kulkea. Väljyyttä on joka puolella. Lehmät saavat seurustella ja kulkea vapaasti kompostipohjalta ruokintapöydälle. Navetassa on pehmeä alusta, jossa on hyvä pito ja siinä on mukava levätä. Koska maalämmityksen keruuputket on valettu lattiavaluun makuualueelle, pystytään ruokintakäytävä pitämään lämpimänä talvellakin eikä edes kovat pakkaset saa eläimiä liukastelemaan, iloitsee Seija.

lypsyaseman puhtaanapitoa

Lypsyaseman puhtaanapito on uusissa tiloissa helppoa.

Myös lypsyaseman suunnittelu ja toteutus on ollut onnistunut muutenkin kuin vain työergonomian kannalta. Lypsyaika päämäärää kohden on selkeästi lyhentynyt. Lisäksi lypsyasema tunnistaa lehmän sen pannassa olevan tunnisteen mukaan ja lypsymäärät kirjautuvat koneelle automaattisesti oikein.

Lehmän kaulassa oleva tunnistinpanta on kiinteä osa hyvinvoinnin seuraamista Mäkelöiden kokonaisuudessa. Aamukahvien lomassa ensimmäinen toimenpide onkin aina tarkistaa koneelta lehmien aktiivisuus. Koneelta nähdään myös rehunkulutus, koska on käyty kioskilla syömässä ja syömättömyysprosentti päivittäin, maitomäärät sekä valtava määrä muuta grafiikkaa, jonka avulla on helppo huomata poikkeamat käytöksissä ja alkaa selvittämään niiden syytä.

uuden navetan tekniikka

Uuden navetan tekniikka on nykyaikaista edesauttaen eläinten hyvinvoinnin seuraamista.

navetta

Pehmeällä alustalla on mukava makoilla.

– Olemme niin tyytyväisiä kaikkeen. Tämä työ on myös hauskaa, sillä jokainen lehmä on oma persoonansa, vaikka osaahan saa ne kyllä tehdä kiusaakin niin halutessaan, Kari summaa leveästi hymyillen. Mansikki, Ihanainen, Kamu ja Lambada nyökyttelevät vieressä aivan kuin ne olisivat samaa mieltä. Kunnes lehmät lähtevät jälleen syömään.


Julkaistu 21.9.2017

Kerro kavereille: