D-vitaminoiduista maitovalmisteista on hyötyä osteoporoosin ehkäisyssä

Maitovalmisteiden käyttö voi vähentää osteoporoottisten murtumien taakkaa merkittävästi ja näyttää olevan taloudellisesti hyvä strategia. Näin todetaan tuoreen systemaattisen katsausartikkelin johtopäätöksissä.

Tässä katsauksessa tarkasteltiin seitsemää eurooppalaista tutkimusta, joissa oli selvitetty D-vitaminoitujen maitovalmisteiden tai kalsium/D-vitamiinilisien kansanterveydellisiä ja/tai taloudellisia vaikutuksia. Nämä seitsemän tutkimusta läpäisivät systemaattisen katsauksen kriteerit tarkastelluista 125 tutkimuksen joukosta.

Neljässä maitovalmisteiden käytön kansanterveydellisiä vaikutuksia arvioivassa tutkimuksessa osoitettiin merkittävää hyötyä suhteessa murtumien ehkäisyyn, elinvuosiin, elinvuosien laatuun. Taloudellisia vaikutuksia selvittäneissä kolmessa tutkimuksessa osoitettiin maitovalmisteisen käytön kustannustehokkuus yli 70-vuotiaalla väestöllä ja yli 60-vuotailla korkean riskin väestöillä.

D-vitamiinin ja kalsiumin riittämätön saanti on yleistä ikääntyneellä väestöllä Euroopassa.

Luustolle ravintoaineita maitovalmisteista

Maidossa ja maitovalmisteissa on runsaasti luuston terveyteen myönteisesti vaikuttavia ravintoaineita. Siksi niitä on suositeltu murtumien ehkäisyyn.

Suomessa iso osa maitovalmisteista on D-vitaminoitu. Pakkausmerkinnöistä selviää, onko tuotteeseen lisätty D-vitamiinia ja kuinka paljon.

Tällä viikolla vietetään luustoviikkoa ja tänään perjantaina valkoisen paidan päivää. Nyt on hyvä aika kiinnittää huomiota luustoon ja sen terveyteen.

blobid_1505395371919

Kuva: Maitoa tai muita nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan noin 5 dl päivässä ja lisäksi muutama juustoviipale. Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido

Lähde:

Hiligsmann M ym. A scoping review of the public health impact of vitamin D-fortified dairy products for fracture prevention. Arch Osteoporosis (2017) 12:57. Published online 21 June 2017. DOI 10.1007/s11657-017-0352-1

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi


Julkaistu 16.10.2017

Kerro kavereille: