Marraskuun maitojuomasta saa D-vitamiinia

– Marraskuun maitojuoma on ”Illan ilo”, kertoo Maitolähettiläs Katri Rantanen.

– Juoma on hyvää ja ravitsevaa. Siinä yhdistyvät hyvä välipalan ainekset: hedelmä, vilja ja maito. Maidosta saa monia ravintoaineita, mm. nyt ajankohtaista D-vitamiinia.

– Tämä juoma on nopea ja helppo valmistaa, koska ainekset vain sekoitetaan lasissa, Maitolähettiläs Katri rohkaisee kokeilemaan ”Illan iloa”. Ohje on poimittu Piparminttu-Pipsan ja Kaneli-Kallen maitojuomaohjevihkosesta vuodelta 1976.

Katso video

Talvella ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä kasvaa

D-vitamiinin saantiin on taas tärkeää kiinnittää huomiota, koska talvella D-vitamiinia ei saa enää auringonvalosta. Tällöin ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä kasvaa.

Suomalaisten tärkeimmät D-vitamiinin lähteet ovat D-vitaminoidut maitovalmisteet, kala ja vitaminoidut ravintorasvat.

Kolmesta lasillisesta vitaminoitua maitoa tai piimää aikuinen saa D-vitamiinia jo 60 prosenttia suositellusta päivittäisestä määrästä. Myös moneen muuhun maitovalmisteeseen on lisätty D-vitamiinia, valikoima on laaja. Vitaminointi selviää pakkausmerkinnöistä.

Koululaiskilpailun sadosta tehtiin aikanaan ohjekirjanen

Kouluhallitus ja Maito ja Terveys ry järjestivät yhteistyössä koululaiskilpailun vuonna 1976. Sen tavoitteena oli lisätä terveellisten juomien ja välipalojen käyttöä ja kehittää oppilaiden luovaa toimintaa sekä aloite- ja arviointikykyä. Hyvän nimen lisäksi vaatimuksena oli omaperäisyys, maittavuus, taloudellisuus ja ravitsevuus.

Parhaista ohjeista koottiin kirjanen ”Kaneli-Kallen ja Piparminttu-Pipsan maitojuomaohjeita”. Kirjasen ulkoasun ja kuvituksen toteutti aikoinaan Marjaliisa Pitkäranta. Kilpailu oli osa ravinto- ja liikuntakampanjaa.

Kirjasen ohjeita on nyt julkaistu uudelleen Maito ja Terveys ry:n kuukauden maitojuomien joukossa. Huhtikuun juomaksi valittiin ”Pulssin tasaus” ja elokuussa maistui ”Pinaattipaukku aamupalaksi”.

Marraskuun #maitojuoma

Illan ilo

1,5 dl maitoa
2 rkl omenasosetta
1 tl hunajaa
2 rkl leseitä
1 rkl sitruunamehua

Sekoita keskenään maito, omenasose, hunaja ja sitruunamehu. Ripottele pinnalle leseitä. Nauti!

marraskuun maitojuoma

Kuva: Marraskuun maitojuoma, illan ilo

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, Maitolähettiläs Katri Rantanen, puh. 045 841 5155 maitolahettilas(at)meiliboxi.fi


Julkaistu 5.11.2017

Kerro kavereille: