Maito on lapsen ruokajuoma

Lapsille tarjotaan ruokajuomaksi rasvatonta, D-vitaminoitua maitoa tai piimää, sanotaan tuoreissa varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksissa. Muita nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan rasvattomina tai enintään prosentin rasvaa sisältävinä.

Rasvaton maito sisältää paljon lapsen kasvulle tarpeellisia ravintoaineita. Maidossa on muun muassa proteiinia, jodia, kalsiumia, sinkkiä, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia ja D-vitamiinia.

Täysipainoista välipalaa

Maitovalmisteet sopivat hyvin myös välipaloille. Esimerkiksi maustamattomasta jogurtista saa täysipainoisen välipalan, kun sen kanssa nauttii marjoja ja mysliä.

Juusto suositellaan vähärasvaisena, jolloin rasvaa on alle 17 prosenttia. Suolaa juustossa saisi olla enintään 1,2 prosenttia.

Lapsi ja maito -esite on päivitetty

Neuvoloiden avuksi tehty Lapsi ja Maito -esite on päivitetty. Esite innostaa ja havainnollistaa maidon ja maitovalmisteiden käyttöä ja kertoo niiden merkityksestä lapsen ravitsemuksessa. Esimerkiksi maitolasikuvan pillit kertovat, mitä ravintoaineita maidosta muun muassa saa. Esitteessä kerrotaan myös, mikä neuvoksi, jos maito ei sovi lapselle.

Lähteet:

Terveyttä ja iloa ruuasta – varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset. VRN, OPH ja THL 2018.

Lapsi ja maito -esite. Maito ja Terveys ry, 2018. http://www.maitojaterveys.fi/media/aineiston-esikatselu/lapsi_ja_maito.pdf

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi


Julkaistu 3.2.2018

Kerro kavereille: