Koululaiset suosivat rasvatonta maitoa

Rasvaton maito on kouluissa ykkösjuoma. Viime lukuvuonna (2016-2017) rasvattoman maidon osuus kouluissa käytetystä maidosta oli 64 prosenttia. Kymmenessä vuodessa osuus on kasvanut lähes 20 prosenttia ja 20 vuodessa lähes 35 prosenttia.

Ykkösmaitoa kouluissa kului 14 prosenttia ja kevytmaitoa 19 prosenttia koulumaidoista. Täysmaidon osuus oli neljä prosenttia. Sitä käytetään pääasiassa ruoanvalmistukseen.

Jatkossa koulujakelutuen muutokset lisäävät rasvattoman maidon osuutta entisestään. Viime syksynä julkisuudessa paljon esillä olleet koulumaitotuen perusteiden muutokset eivät vielä näy, vaan ne vaikuttavat nyt käynnissä olevan lukuvuoden maidon kulutukseen.

Lasillinen rasvatonta maitoa koululounaalla on osa lautasmallin mukaista ateriaa. Se täydentää muun aterian ravintosisältöä mm. proteiinilla, kalsiumilla, jodilla, B-ryhmän vitamiineilla ja D-vitamiinilla. Maidon houkuttelevuutta lisää mahdollisuus valita eri maitolaaduista. Kylmä, raikas maito maistuu oppilaille parhaiten.

Kaavio. Maitolaatujen käyttö oppilaitoksissa % kulutetuista litroista

 Lähteet: Meijeriyritykset, MMM/Maaseutuvirasto, koulumaitotilastot

Lisätietoja:
Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi


Julkaistu 29.4.2018

Kerro kavereille: