Maito säilyy parhaiten kylmässä

Lämmin ilma on haasteellista aikaa maitovalmisteiden säilyvyydelle. Kylmäketjusta on hyvä pitää huolta ruokaostoksilla ja mökkireissuilla.

Kun maitoa säilytetään tasaisessa, alle +6 asteen lämpötilassa, sitä voi käyttää vielä parasta ennen –päiväyksen jälkeenkin muutaman päivän aikana. Jos kylmäketju katkeaa pitkäksi aikaa, maito voi pilaantua ennen tätä päivää. Jo kaksi astetta suuntaan tai toiseen voi jopa puolittaa tai kaksinkertaistaa maidon säilyvyysajan.

Helteellä kylmäketjun katkeamista voi estää ottamalla kylmälaukun ja kylmävaraajia mukaan kauppamatkalle, pakkaamalla ja sulkemalla laukun hyvin. Veneilijöiden, karavaanarien ja mökkiläisten kannattaa muistaa maitojauhe. Se säilyy hyvin huoneenlämmössä.

Ruokapöydästä maito ja muut maitovalmisteet on hyvä siirtää kylmään heti ruokailun päätyttyä. Ulkona syömisen aikana maito kannattaa laittaa kylmälaukkuun kylmävaraajan kanssa. Jääkaapissa paras paikka maidolle on takaosassa lähellä kylmälähdettä.

Piimä, jogurtti, viili ja muut hapanmaitovalmisteet säilyvät paremmin kuin maito. Silti niidenkin kylmäketjusta kannattaa pitää huolta.

Maidon ja maitovalmisteiden laadun voi tarkastaa maistamalla, haistamalla ja arvioimalla ulkonäköä. Pilaantuneessa maidossa on kokkareita tai se maistuu pistävältä tai pahalta.

Raikkaan makuista, normaalirakenteista maitoa voi käyttää parasta ennen –päiväyksen jälkeenkin. Erityisesti lettu-, pannari- tai sämpylätaikinaan voi käyttää hieman yli-ikäisen, vielä hyvänmakuisen maidon.


Kuva: Maitolasit. Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido

Lisätietoja:

ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi


Julkaistu 30.5.2018

Kerro kavereille: