Maidon pastörointi suojaa taudinaiheuttajilta
Maito pastöroidaan kuluttajan suojaksi taudinaiheuttajia vastaan. Pastörointi myös parantaa maidon säilyvyyttä, mutta ei vaikuta oleellisesti maidon ravintosisältöön, koostumukseen, makuun eikä väriin. Maitojen värierot johtuvat rasvan eri määristä.
Pastöroinnissa maito kuumennetaan 72 asteeseen 15 sekunniksi. Se tuhoaa maidosta valtaosan tautia aiheuttavista bakteereista. Tuore maito on herkästi pilaantuva elintarvike, jonka välityksellä voi levitä myös taudinaiheuttajia. Pastörointi mahdollistaa maidon turvallisen jakelun.
Raakamaitoa ei kuumenneta
Suomalainen maito on hygieeniseltä laadultaan EU:n huippuluokkaa. Silti myös meillä maidossa esiintyy tautia aiheuttavia bakteereja.
Raakamaito on maitoa, jota ei ole lypsyn jälkeen kuumennuskäsitelty. Se on vain jäähdytetty. Raakamaito tulee säilyttää 4-5 asteessa ja käyttää mahdollisimman nopeasti. Raakamaito ei säily yhtä pitkään kuin pastöroitu maito.
Raakamaidon jakelussa ja myynnissä on kuluttajalle kerrottava:
- että tuote on raakamaitoa, joka voi sisältää tautia aiheuttavia bakteereita
- että riskiryhmiin kuuluvien ei tule nauttia raakamaitoa lämpökäsittelemättömänä.
- maidon kuljetus- ja säilytyslämpötila ja viimeinen käyttöpäivä
Raakamaito on kuumennettava vähintään 72 asteeseen, jos sitä tarjotaan riskiryhmiin kuuluville eli lapsille, vanhuksille, raskaana oleville tai sellaisille henkilöille, joilla on vakava sairaus.
Ravintosisältö on monipuolinen
Pastöroitua tai ei, maito ja maidosta valmistetut muut maitovalmisteet ovat monipuolisen koostumuksensa ansiosta usean ravintoaineen lähde. Niissä on paljon hyvälaatuista proteiinia, useita vitamiineja ja kivennäisaineita.
Kolmesta lasillisesta nestemäisiä maitovalmisteita päivässä saa jo valtaosan B12-vitamiinin, B2-vitamiinin ja kalsiumin saannista. Lisäksi siitä saa hyvän määrän jodia, seleeniä ja sinkkiä. Kun valitsee maidon D-vitaminoituna, siitä saa noin 60 prosenttia aikuiselle suositellusta päivittäisestä D-vitamiinista.
Kuva: Kolmesta päivittäisestä lasillisesta pastöroitua maitoa saa hyvän määrän ravintoaineita. Kuvaaja: Margit Lindholm/Studio Elido
Lue lisää aiheesta:
Lisätietoja:
Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, 0400 566 202, katariina.lallukka@maitojaterveys.fi
Maito ja Terveys ry on maidon ja maitovalmisteiden tutkitun ravitsemustiedon kokoaja, viestijä ja toimija, alan asiantuntijaorganisaatio. Järjestö perustettiin vuonna 1958. Maito ja Terveys perustaa sanomansa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, ja se on tuotemerkkeihin nähden puolueeton. Lisätietoja: www.maitojaterveys.fi
Julkaistu 10.7.2018