Maito ja maitovalmisteet ovat tärkeä jodin lähde

Lehmänmaidolla on iso merkitys jodin lähteenä monessa maassa. Maidon merkitystä jodin saannille tutkittiin amerikkalaisessa tutkimuksessa. Siinä maidon käytön lisääminen lisäsi jodin saantia merkitsevästi 18-45 -vuotiailla naisilla.

Tutkimuksessa puolet naisista nautti 3 litraa maitoa viikossa (reilun 4 dl/vrk) ja puolet jatkoi tavanomaista, melko vähäistä kulutustaan: 0,4–2,4 dl/vrk. Naisia seurattiin 12 viikkoa.

Jodia tarvitaan kilpirauhashormoneihin. Näitä hormoneja tarvitaan elimistön kasvun ja kehityksen ylläpitoon.

Norjalaisessa tutkimuksessa selvitettiin jodin saannin riittävyyttä eri väestöryhmissä. Saanti oli riittämätöntä ikääntyneillä, raskaana olevilla naisilla, vegaaneilla ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Riittävän jodinsaannin todennäköisyys oli yleisintä lapsilla (82 %:lla) ja harvinaisinta vegaaneilla (14 %:lla).

Norjassa tärkeimmät jodinlähteet ovat merenelävät ja maito. Tutkimukseen osallistui 257 tutkittavaa.

Maidosta saa jodin lisäksi muitakin ravintoaineita

Suomalaiset aikuiset saavat eniten jodia maidosta ja maitovalmisteista (28 %). Kalaruuat ovat tärkeä luontaisen jodin lähde. Jodioidun suolan käytön ansiosta myös leipä ja muut viljatuotteet sekä liharuuat ovat jodin lähteiden listalla. Joditäydentämisen myötä suomalaisten jodin saanti on aikuisväestöllä riittävää.

Jodin lisäksi maidossa ja muissa maitovalmisteissa on muun muassa hyvin imeytyvää proteiinia, kalsiumia, sinkkiä, B2-vitamiinia, B12-vitamiinia ja D-vitamiinia.

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, 0400 566 202, katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi www.maitojaterveys.fi

Jodin saannista https://www.evira.fi/files/attachments/fi/vrn/jodin_saanti_ruokavaliosta_lahteet_jodi_info_vrn_nettisivuille_2.pdf

Erlund I. Jodin puutos väestössä. Ravitsemuskatsaus 2/2017

Jodimäärät elintarvikkeissa on tarkistettu, Ravitsemuskatsaus 1/2016

Lähteet:

O’Kane SM ym. Cow Milk Consumption Increases Iodine Status in Women of Childbearing Age in a Randomized Controlled Trial. J Nutr 2018;148(3):401–408.

Brantsæter AL ym. Inadequate Iodine Intake in Population Groups Defined by Age, Life Stage and Vegetarian Dietary Practice in a Norwegian Convenience Sample. Nutrients 2018, 10, 230; doi:10.3390/nu10020230

Jodilla täydentäminen – suomalainen menestystarina. Iris Erlundin esitys Kansanterveyspäivillä 13.4.2018.


Julkaistu 24.8.2018

Kerro kavereille: