MAIDON TAKANA: Petankki, Pinja, Pirma ja kumppanit hyvissä käsissä

Jotta lehmä tuottaisi hyvin maitoa, sen tulee voida hyvin. Yleisenä periaatteena eläintenpidossa on edistettävä eläinten terveyden ylläpitämistä sekä otettava huomioon eläinten fysiologiset ja käyttäytymistarpeet.

Tilojen toimintaa ohjaavatkin erilaiset lait ja säädökset. Muun muassa eläinsuojelulaki, eläinsuojeluasetus, valtioneuvoston asetus nautojen suojelusta, neuvoston asetus eläinten suojelusta lopetuksen yhteydessä, maa- ja metsätalousministeriön päätös eläinten teurastamiselle asetettavista eläinsuojeluvaatimuksista ja MMM:n päätös nisäkäs- ja lintulajeihin kuuluvien tuotantoeläinten lopettamiselle asetettavista eläinsuojeluvaatimuksista tulee kaikki ottaa huomioon tiloilla eläinten hyvinvoinnissa.

Eläinlääkäri on vakiovieras

Lehmien hyvinvointi on ollut aina etusijalla Merikarvialla, Mäkelän tilalla, ja niin olisi varmasti ilman lakeja ja asetuksiakin. Lehmät asustavat isossa pihattonavetassa, ympäristö on siisti ja hygieeninen, eläinten hyvinvointia seurataan tekniikan avulla ja eläinlääkäri käy säännöllisesti.

– Eläinlääkäri käy tilallamme sovitusti kerran kuukaudessa sekä tietysti tarvittaessa. 100 lehmän tilalla usein ilmaantuu jotain yllättävää. Nyt yllätyksekseni huomasin, että eläinlääkärin numero oli tippunut pois puhelimeni suosikit-listalta. Tämä lienee hyvä asia, naurahtaa tilan emäntä Seija Latva.

Pääsimme seuraamaan Mäkelän tilan erästä perjantaipäivää. Päiväohjelmassa oli sekä eläinlääkärin kuukausittainen vierailu että seminologin käynti.

Merikarvian ja Siikaisten kunnaneläinlääkäri Anna Eskola on käynyt Mäkelän tilalla jo tilan nykyisen isännän, Kari Mäkelän, isän pitäessä tilaa. Ensimmäisen kerran jo 80-luvun lopulla ja vuodesta 1995 lähtien säännöllisesti tultuaan vakituiseen virkaan.

Tiineystarkastukset ja poikimisten jälkeiset tarkastukset sekä nupoutus ovat arkipäivää kaikilla tiloilla. Niin myös Mäkelässä. Tällä kertaa tarkastettiin yhteensä 19 lehmää ja nupoutettiin kolme vasikkaa.

Nupoutusta ja siemennystä

Vasikoiden nupoutus tarkoittaa nuoren naudan sarvenaiheiden kudokseen kohdistuvaa toimenpidettä, joka estää sarvien kasvun. Toimenpide on Suomessa yleinen ja se tehdään eläinten ja ihmisten turvallisuuden lisäämiseksi.

Eläimen hyvinvoinnista huolehtiminen edellyttää nupotuskivun asianmukaista hoitoa. Rauhoituksessa ja puudutuksessa tehty kivuton nupoutus on nykyisin käytössä oleva keino. Puudutuksen lisäksi juuri ennen nupoutusta annettu tulehduskipulääke auttaa vasikkaa toipumaan puudutteen vaikutuksen lakattua. Mäkelässä myös korvamerkintä laitetaan samaan aikaan nupoutuksen kanssa, kun vasikka on rauhoitettuna. Pikkuvasikat Petankki, Pinja ja Pirma selvisivät kivuttomasti nupoutuksesta ja saivat korviinsa identiteetin kertovan merkin.

Myös siementäminen on normaalia tilojen arkea. Tällä kertaa pihaan kurvasi jalasjärveläinen seminologi Sirkka-Liisa Taivalmaa-Korpi, jolla oli tehtävään ainoastaan yksi siemennys. Siemennys sujui onnistuneesti.

Päivän saldona oli tieto, että 13 uutta vasikkaa on tällä hetkellä jälleen tiedossa ja kaikki oli hyvin jokaisella poikimisen jälkeen tutkitulla lehmällä. Petankki sekä kaksoslehmävasikat Pinja ja Pirma heräsivät hyvin rauhoituksesta ja jälleen normaali vasikoiden arki pääsi jatkumaan.

Tila-arjen jatkuessa Mäkelässä, me saamme jäädä odottamaan aikaa, jolloin lehmäkaksosten maitotuotteita löytyy meidänkin mukeistamme. Sitä ennen kuitenkin selviää jo se, oliko seminologin käynti onnistunut ja tuottiko käynti jälleen uuden, tulevaisuudessa Satamaidolle maitoa tuottavan lehmävasikan. Toivottavasti!

 


Julkaistu 16.12.2018

Kerro kavereille: