Maito ja maitovalmisteet ovat mukana Kanadan tuoreissa ravitsemussuosituksissa

Kanadassa on julkistettu uudet ravitsemussuositukset. Suosituksista kuvastuu kanadalainen ruokakulttuuri, mikä on erilainen kuin meillä. Esimerkiksi Kanadassa maidon juominen sellaisenaan ei kuulu maan ruokakulttuuriin kuten meillä Suomessa.

Kanadan uusista suosituksista on nyt jätetty kokonaan pois neuvot siitä, miten monta annosta mistäkin ruoka-aineryhmästä tulisi valita. Nyt maito ja maitovalmisteet on yhdistetty “proteiinipitoisten ruokien” joukkoon. Maitovalmisteista suositellaan vähärasvaisia juustoja, maustamatonta vähärasvaista jogurttia ja maustamatonta vähärasvaista maitoa.

Kanadan tuoreissa suosituksissa suositellaan valitsemaan vesi ruokajuomaksi, minkä tarkoituksena on korvata runsaasti energiaa, sokeria, natriumia ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä juomia. Veden lisäksi suosituksissa on mainittu ”muita terveellisiä juomavaihtoehtoja: valkoinen maito (makeuttamaton vähärasvainen maito), makeuttamattomat ravintoaineilla täydennetyt kasvijuomat ja makeuttamaton kahvi ja tee”.

Meillä maitoa suositellaan ruokajuomaksi

Suomessa maidon tai piimän juominen aterialla on osa ruokakulttuuriamme. Meillä luontevin valinta onkin maustamaton maito. Suomessa se suositellaan valittavaksi rasvattomana tai vähärasvaisena. Meillä nestemäisiä maitovalmisteita suositellaan nautittavaksi päivittäin 5-6 desilitraa ja 2-3 viipaletta vähärasvaista juustoa.

Suomalaiset ravitsemussuositukset pohjautuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin, jotka vastaavat tutkimustietoa ravinnon ja terveyden välisistä yhteyksistä. Kansallisissa suosituksissa on lisäksi otettu huomioon viimeisimmät tiedot suomalaisten ruuankäytöstä ja ravintoaineiden saannista ja niiden vaikutuksista väestön terveyteen.

Kuva: Ruokakolmiojuliste

Lähteet:

Canada’s Food Guide https://food-guide.canada.ca/

Terveyttä ruuasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokakolmiokuva https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja–ja-ammattilaismateriaali/kuva-arkisto/

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi

 

Maito ja Terveys ry on maidon ja maitovalmisteiden tutkitun ravitsemustiedon kokoaja, viestijä ja toimija, alan asiantuntijaorganisaatio. Järjestö perustettiin vuonna 1958. Maito ja Terveys perustaa sanomansa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, ja se on tuotemerkkeihin nähden puolueeton. Lisätietoja: www.maitojaterveys.fi 


Julkaistu 1.2.2019

Kerro kavereille: