Rasvaton maito on kouluissa ykkösjuoma

Viime lukuvuonna (2017-2018) kouluissa juotiin eniten rasvatonta maitoa. Sen osuus kouluissa käytetystä maidosta oli 73 %. Osuus kasvoi edellisestä lukuvuodesta yhdeksän prosenttiyksikköä.

Ykkösmaidon osuus väheni 14 %:sta kolmeen prosenttiin ja kevytmaidon osuus kasvoi niukasti 19 %:sta 20 %:iin. Täysmaitoa kouluissa kului tavanomaiset vajaa neljä prosenttia kaikesta maidosta. Täysmaitoa käytetään pääasiassa ruuanvalmistukseen.

Muutokset koulumaidon rasvapitoisuuksien osuuksissa johtuvat ainakin osin koulumaitotuen muutoksista. Nyt tukea saa ainoastaan rasvattomalle maidolle.

Maito täydentää kouluateriaa

Lasillinen rasvatonta maitoa koululounaalla on osa lautasmallin mukaista ateriaa. Se täydentää muun aterian ravintosisältöä mm. proteiinilla, kalsiumilla, jodilla, B-ryhmän vitamiineilla ja D-vitamiinilla.

Maidon houkuttelevuutta lisää mahdollisuus valita eri maitolaaduista. Kylmä, raikas maito maistuu oppilaille parhaiten.

Kaavio. Maitolaatujen käyttö oppilaitoksissa % kulutetuista litroista

Lähteet: Meijeriyritykset, MMM/Maaseutuvirasto, koulumaitotilastot

 

Lisätietoja:

Maito ja Terveys ry, ravitsemusasiantuntija ja viestintäpäällikkö Katariina Lallukka, puh. 0400 566 202 tai katariina.lallukka(at)maitojaterveys.fi

 

Maito ja Terveys ry on maidon ja maitovalmisteiden tutkitun ravitsemustiedon kokoaja, viestijä ja toimija, alan asiantuntijaorganisaatio. Järjestö perustettiin vuonna 1958. Maito ja Terveys perustaa sanomansa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksiin, ja se on tuotemerkkeihin nähden puolueeton. Lisätietoja: www.maitojaterveys.fi 


Julkaistu 27.4.2019

Kerro kavereille: