120 vuotta Osuusmeijeritoimintaa Satakunnassa

Osuusmeijerin perustamisen juuret vievät Kyläsaaren meijeriin ja muihin alueen pieniin lähiseudun meijereihin, jotka loivat pohjan osuusmeijerin perustamiselle Poriin. Vuoden 1902 maaliskuussa porilainen agronomi August Saurio kutsui koolle kokouksen osuusmeijerin perustamiseksi. Päätös Porin Ympäristön Osuusmeijerin perustamisesta tehtiin kesäkuussa.

1903

Porin Ympäristön Osuusmeijeri (PYOM) aloitti toimintansa 1903 juuri valmistuneissa tiloissa Porin Karjarannassa. Myöhemmin nimi muuttui muotoon Satakunnan Maito, ja vuodesta 1986 lähtien meijeri on toiminut nimellä Osuuskunta Satamaito. Tilat jäivät laajennuksista huolimatta kasvavan maitomäärän vuoksi pieniksi ja alkoi keskustelu meijerin siirrosta uuteen paikkaan. Uusi tila löytyi Hallituskadun ja Katariinankadun kulmasta keskeltä 1920-luvun teollisuuskeskittymää.

1920

Vuoden 1920 aikana meijeri muutti Karjarantaan. Uuteen meijeriin rakennettiin myös konehuone, juustola ja juustokellarit. Juustoja valmistetiin vuosina 1915–1937. Sodan syttyminen esti uuden juustolarakennuksen rakentamisen, jonka seurauksena juustojen valmistuksesta luovuttiin. Myöhemmin kuoritusta maidosta valmistettiin sivutuotteena kaseiinia liimanvalmistukseen.

1950

1950-luvun alussa Porissa toimi Porin Ympäristön Osuusmeijerin ohella 5.osassa pienempi Eino Kaipion Porin Meijeriliike. Samalla vuosikymmenellä sulautettiin Kullaan, Siikaisten ja Kiikoisten Osuusmeijerit Porin Ympäristön Osuusmeijeriin.

1960

1960-luvulla Porin ympäristön Osuusmeijeriin liittyivät Köyliön ja Luvian Osuusmeijerit. Osuusmeijerin ympärille muodostettiin Osuuskunta Satakunnan Maito, ja siinä olivat mukana Porin lisäksi Maito-Teljä Kokemäeltä ja Lännen Maito Säkylästä.

1980

1980-luvulla meijerialaa leimasi voimakas keskittyminen.

Yhteistoimintasopimus Rauman Seudun ja Karvian osuusmeijereiden kanssa merkitsi meijerin laajentumista maakunnalliseksi meijeriksi. Nimi muutettiin tässä yhteydessä Osuuskunta Satamaidoksi vuonna 1986.  Maidon jalostus keskitettiin Poriin, Raumalle ja Karviaan. Säkylän meijeri suljettiin. Rauman Seudun Osuusmeijeri sulautettiin Satamaitoon vuonna

1987 ja seuraavana vuonna Lavian Osuusmeijeri.

1990

1994 – Karvian meijeri lakkautettiin ja maakunnan ainoaksi toimijaksi jäi Osuuskunta Satamaidon Porin meijeri. Samana vuonna Satamaito irtautui Valiosta. Valiossa koettiin voimakasta fuusio- ja keskittämispainetta, joka olisi tietänyt toiminnan loppumista Porissa.

Satamaito aloitti yli kymmenvuotisen yhteistyön Ingman Foodsin kanssa.

2000

2004 – Satamaito jättäytyi täysin itsenäiseksi osuusmeijeriksi.

2008 – Aloitetiin laktoosittomien maitojuomien suodatus.

2010

2011 – Ensimmäinen kaupan merkki tuotantoon.

2013 – Esl-kermojen tuotanto aloitettiin.

2015 – Esl-maitojen tuotanto aloitettiin.

2016 – Proteiinilisätyn maidon valmistus aloitettiin.

2015 – Tonttikauppa Ulvilasta.

2018 – Muutto uuteen meijeriin. Alumiiniton voikääre.

2019 – Varastolaajennus.

2020

2020 – Lehmien hyvinvointikoodisto käyttöön. Vapaa lehmä -merkintä käyttöön.

2020 – Esl-tuotanto korvaa kokonaisuudessaan perinteiset lyhyen päiväyksen tuotteet.

2021 – Poutapäivä 375 g kierrätettävään ekologiseen rasiaan.

2022 – Jogurtin tuotanto aloitettiin.

2022 – Kuuman veden talteenotto ja kierrätys Alumiiniton voikääre.

2022 – Sähkö uusiutuvista luonnonvaroista.

2022 – Biopohjaiset pakkaukset Imatralta.

2023 – Biokaasu osana energiatuotantoa käyttöön.

2023 – Sydänmerkkituotteet valikoimassa.

2023 – Vastuullisuuden kokonaissuunnitelma.

 

120-vuotisjuhlavuosi on Satamaidolle myös ennätysvuosi. Pakkaamme tänä vuonna 120-vuotisen historiamme suurimmat määrät 52 milj. litraa ja valmistamme yli 65 milj. pakkausta.

 


Julkaistu 20.11.2023

Kerro kavereille: