Satamaitolaisista tuottajatiloista 100 % kanssa on solmittu laatusopimukset

Satamaitolaisista tuottajatiloista 100 % kanssa on solmittu laatusopimukset

Kaikki satamaitolaiset maidontuottajat ovat sitoutuneet laatusopimukseen, jossa lehmien hyvinvointi on merkittävässä roolissa. Kotitilalla Merikarvialla maitokarjaansa paimentavat Kari Mäkelä ja Seija Latva. Eläinten hyvinvointi oli päällimmäisenä mielessä heidän vaihtaessaan parsinavetasta pihattonavettaan.

Navetassa on itsekin mukava työskennellä, kun huomaa, että eläimet ovat tyytyväisiä, Seija Latva juttelee.

Mäkelän tilan lehmälauma vaikuttaa leppoisalta. Osa lehmistä makoilee paikallaan, toiset syövät rehua. Lehmien oleskelualueen muodostaa komposti, jonka päällä lehmien on lämmin ja mukava maata. Lehmien seisovassa pöydässä on jatkuvasti tarjolla tuorerehua. Juno-kone lykkää tunnin välein rehua lehmien eteen. Lisäksi pihatosta löytyy lehmien oma kioski. Sinne ne voivat halutessaan parkkeerata mutustelemaan tavallista energiapitoisempaa rehua.

Sopivalla kelillä pihaton ovet ovat avoinna, ja lehmät pääsevät ulos jaloittelemaan. Kesän kuumuudessa ne kuitenkin jäävät yleensä sisälle varjoon.

Olen huomannut, että jo parinkymmenen asteen lämpötilassa useimmat lehmät viihtyvät sisällä. Pihatossa lehmillä on myös oma suihku, jonka annetaan valua kuumalla kelillä. Lisäksi ne pääsevät viilentämään oloaan puhaltimien äärellä. Lehmillä on käytössään myös iso harja, jonka ne saavat halutessaan pyörimään päällään tönäisemällä. Harja hieroo ja putsaa niiden karvoja, Latva kertoo.

Kaikki uudet satamaitolaisten tuottajien navetat rakennetaan pihattonavetoiksi, joissa ulkoilu ja lehmien liikkuminen on huomioitu suunnitteluvaiheessa.